loader image

La mossegada encreuada: causes i tractaments

La mossegada encreuada: causes i tractaments

La mossegada encreuada és una de les maloclusions  més comuns que existeixen. Es dóna quan existeix una relació incorrecta entre els ossos maxil·lars superior i la mandíbula, i/o en l’encaix de les dents, el que fa que les dents superiors quedin darrere de les inferiors. El moment ideal per poder tractar-la i evitar problemes mandibulars en un futur és al voltant dels 6 anys, durant l’etapa de creixement d’una persona, i acostuma a resoldre’s mitjançant l’ortodòncia.

T’expliquem tot el que has de saber sobre aquest tipus de mossegada i quins tipus de tractaments existeixen per solucionar-la.

Causes de la mossegada encreuada

Generalment, la mossegada encreuada apareix quan existeixen alteracions durant el  creixement dels ossos i les dents.

Entre les causes més comuns, trobem:

  • Influencia genètica. El component genètic sempre té un paper fonamental en el desenvolupament de les persones a tots els nivells, i per suposat, també influeix en la salut bucodental.
  • Hàbits contraproduents. Les nostres costums poden arribar a provocar una modificació en el nostre creixement mitjançant hàbits dentals dolents, que a la vegada poden aparèixer durant la infància o en l’adultesa. Quan parlem de la mossegada encreuada, hem de tenir en compte costums com la succió del polze en nadons, la col·locació de la llengua en certes posicions o la respiració bucal.

Entre els principals problemes que implica la mossegada invertida destaca principalment la dificultat en mossegar, ja que les dents no reben la força adequada que necessiten. Com a resultat, les peces adjacents i la geniva que els envolten són susceptibles de sofrir danys.

Tractaments de la mossegada encreuada

Tots els tipus de maloclusions es tracten amb major facilitat i efectivitat durant la infància, quan el desenvolupament maxil·lar encara no ha conclòs. Per aquest motiu, i per a detectar possibles problemes, recomanem portar als nens al dentista per primera vegada quan tenen aproximadament 6 anys.

El tractament de la mossegada croada varia en funció de l’etapa en la qual la detectem. Durant l’edat de creixement, compresa entre els 6 i els 12 anys, es pot solucionar el problema amb un tractament d’ortodòncia interceptiva, l’objectiu de la qual és guiar el correcte creixement de les bases òssies mandibulars i maxil·lars.

Realitzar aquests canvis durant la fase de creixement d’un nen es pot considerar relativament fàcil, ja que els ossos de la cara encara estan formant-se.

En adolescents i persones adultes, en canvi, haurem de determinar quin tipus de tractament és millor per a la maloclusió. Tingues en compte que en aquests casos, els ossos de la cara ja estan formats, per aquest motiu no podem modelar-los com ocorre en el cas dels nens.

Entre els tractaments més comuns en aquests casos, tenim:

  • Ortodòncia. Si l’origen de la mossegada croada és dentari, és possible abordar el problema a través de l’ortodòncia. En aquest cas el pacient pot optar per diferents tipus d’ortodòncia, sempre que no existeixin característiques específiques per les quals no es pot triar.
  • Ortodòncia i cirurgia ortognàtica. Existeixen casos de maloclusió més severs que requereixen un abordatge diferent. És el cas de pacients amb una gran desviació mandibular o un paladar estret que li impedeix menjar i empassar amb normalitat. En aquestes situacions, l’ortodòncia s’ha de combinar amb un tractament quirúrgic de cirurgia ortognàtica. A través d’aquesta intervenció, podem actuar sobre els ossos maxil·lars amb la finalitat de modificar la seva grandària i posició perquè la cara tingui una estructura harmònica.

Tingues en compte que aquests tractaments per a corregir la mossegada invertida repercuteixen positivament en l’estètica i funcionalitat del somriure i el rostre.

A Pedrol Mairal recomanem portar als més petits al dentista per a poder detectar possibles maloclusions com la mossegada croada. Començar aviat amb els tractaments adequats pot evitar problemes futurs i significa un estalvi important de temps i diners.

Desplaça cap amunt