loader image

Com prevenir la malaltia periodontal?

Com prevenir la malaltia periodontal?

La prevenció de la malaltia periodontal comporta una sèrie d’hàbits que s’han d’incloure diàriament en la rutina de les persones.

Aquesta malaltia és una patologia crònica que pot iniciar-se amb uns símptomes mínims i gairebé imperceptibles i acabar amb la destrucció de la geniva i l’os que subjecta les dents. Per això s’ha d’incidir en la conscienciació dels usuaris per a establir unes mesures bàsiques d’higiene oral i prevenir així, en la mesura més gran, que es veuen afectats per aquesta malaltia.

 

Causes de la malaltia periodontal

Estil de vida

L’estil de vida de cada pacient pot afectar l’evolució de la malaltia periodontal, dins d’això podem trobar hàbits inadequats que poden ser des d’una mala alimentació (que comporti un alt consum d’aliments ultra processats), falta d’exercici diari o el consum d’alcohol i altres substàncies que deteriorin la geniva.

Tabaquisme

El consum diari de tabac és un factor de risc important per a aquelles persones que pateixen la malaltia periodontal, ja que aquesta substància interfereix en la cicatrització dels teixits i afebleix la geniva internament.

Genètica

Aquest és un factor decisiu en l’aparició de la malaltia periodontal, encara que es  mantinguin uns bons hàbits, el genotip de cada persona té un paper molt important en l’afectació que li pugui generar a la llarga la periodontitis.

No obstant això, si el pacient s’absté del consum de tabac i manté una bona higiene bucal, es podria retardar la seva afectació, i fins i tot mantenir-la controlada.

Higiene dental inadequada

Mantenir una bona higiene bucal és un factor decisiu per a prevenir qualsevol malaltia bucal. En aquest cas, és un factor molt important per a frenar la seva evolució i evitar així la recessió de la geniva.

Per a  preservar una correcta higiene es recomana realitzar una neteja dental mínim a l’any i, en el cas de veure’s afectat per un avanç pronunciat de  la malaltia es requeriria fins i tot realitzar dues.

 

Conseqüències de la malaltia periodontal

Sagnat de genives

El sagnat de les genives és un dels primers indicis que es pot observar i, no solament això, també té com a  conseqüència una lleu inflamació d’aquesta. El color d’una geniva inflamada sol avançar sempre d’un color vermell tènue a un color vermell fosc.

Si una geniva es troba inflamada, pot augmentar el seu volum i amb tan sols un lleuger contacte amb el raspall comença a sagnar. Si observa que això es converteix en una cosa molt freqüent es recomana que visiti al seu dentista.

Pèrdua de l’os

Els bacteris que s’acumulen a la boca són les responsables de la malaltia periodontal, ja que avancen formant bosses periodontals al voltant de la dent deteriorant així la seva estructura i provocant a llarg termini la seva pèrdua.

El resultat d’una inflamació de genives prolongada és que es perdi el lligament periodontal i l’os. Així doncs, les dents que abans estaven fixos en l’os van perdent la seva estabilitat i es van afluixant.

Mal alè

Mantenir una bona higiene dental és important per a reduir el mal alè en les persones que pateixen de la malaltia periodontal. Només una neteja dental feta per un odontòleg especialitzat en periodontitis podria proporcionar un remei efectiu.

La placa bacteriana acumulada i el càlcul dental són dos factors que causen la inflamació de la geniva i produeixen mal alè. Aquests bacteris s’acumulen en el fons de les bosses periodontals, produint compostos volàtils de sofre d’olor desagradable.

 

Com prevenir la malaltia periodontal?

La prevenció de la malaltia periodontal es basa en una bona higiene dental i, que al seu torn, sigui constant.

La seva evolució dependrà de l’estat de salut de les genives, per això és important que la rutina d’higiene diària contempli:

– Raspallar-se les dents després de cada àpat amb un raspall de filaments suaus o mitjans i que tingui un perfil recte, respectant  així les genives.

– Emprar una pasta dentífrica que contingui una formulació per a prevenir i tractar la inflamació de las genives.

– Ús de col·lutori bucal per a arribar a aquelles zones difícils d’aconseguir amb el raspallat, també permet mantenir els principis actius durant més temps a la boca.

– Utilitzar seda dental per a  eliminar la placa i les restes de menjar que es queden entre les dents.

– Renovar el teu raspall de dents cada tres mesos aproximadament, en cas contrari l’efectivitat dels filaments es pot veure reduït pel seu desgast.

Finalment, un factor que ajudarà a mantenir un control exhaustiu de la malaltia periodontal és acudir al dentista per a realitzar una revisió de les genives. Consulta la nostra web aquí si vols més informació.

Desplaça cap amunt