loader image

Cirurgia periodontal, tot el que has de saber

Cirurgia periodontal, tot el que has de saber

La cirurgia periodontal és una tècnica que s’utilitza per tractar els teixits bucals afectats per la malaltia periodental o piorrea, una infecció bacteriana crònica que ataca les genives, els lligaments i els ossos al voltant de les dents. En aquest article explicarem detalladament de què tracta la periodontitis, com detectar-la, com evitar-la i com tractar-la.

Què és la periodontitis?

La periodontitis, també coneguda com a malaltia de les genives, és una infecció greu de les genives que pot danyar els teixits tous i, si no es tracta, pot danyar els ossos que sostenen les dents. La periodontitis pot fer que les dents s’afluixin i fins que caiguin.

Com prevenir-la

La periodontitis és molt comú avui en dia, però es pot prevenir en gran mesura. Sol ser el resultat d’una mala higiene bucal. Raspallar-se les dents al menys dues vegades a el dia, usar fil dental cada dia i veure els teus dents amb regularitat pot augmentar en gran mesura les seves possibilitats de tractar amb èxit la periodontitis i reduir les seves possibilitats de patir aquesta malaltia.

Símptomes

Els símptomes principals que indiquen que tenim periodontitis són els següents:

  • Sagnat habitual durant el raspallat
  • Canvis en les genives: poden estar enrogides, morades i inflamades
  • Inestabilitat dental: les peces dentals es poden moure o desplaçar-se per la geniva
  • Supuració: es poden donar també abscessos en el teixit gingival
  • Dolor a les genives: pot aparèixer en les fases més avançades de la malaltia periodontal
  • Retracció gingival: les dents poden semblar més llargs ja que la geniva es retreu
  • Halitosi: a l’estar infectats els teixits, es pot generar halitosi

 

Tractament de la Periodontitis amb Cirurgia periodontal

La cirurgia periodontal permet el reemplaçament o la reconstrucció d’estructures danyades utilitzant materials semblants a l’os mitjançant el trasplantament de teixit perdut de les genives. D’aquesta manera, les genives es poden tornar a unir la base de les dents. Finalment, la cirurgia ha d’anar acompanyada d’un tractament i manteniment periodontal.

 

Finalitat de el tractament

Eliminació de la inflamació: Primordialment l’objectiu principal és aconseguir que la inflamació s’aturi.

  • Controlar la infecció: El seu objectiu és aconseguir la creació d’un mitjà oral que permeti el control de la placa bacteriana que va originar la infecció. Per aconseguir-ho es realitza un solc gingival que ajuda a controlar la malaltia periodontal i evitar que s’estengui encara més.
  • Regeneració: Una vegada que la infecció ha estat controlada i es té la certesa que no es tornarà a reproduir és el moment d’iniciar la regeneració que permeti mantenir un efecte estètic adequat en el pacient. Així mateix, es prepara la zona per poder allotjar al seu lloc un element protèsic substitutiu de la peça natural per mantenir així l’efecte estètic.
  • Estètica: Es prenen les mesures necessàries perquè el pacient recuperi el seu millor somriure, amb pròtesis dentals, si fossin necessàries o simplement amb la recuperació de la zona

Avantatges de el tractament

El principal benefici d’aquesta cirurgia és millorar l’enfocament de neteja dental i l’enfocament tant per al dentista com per al propi pacient. A més, una millor neteja sota de la línia de les genives mantindrà els resultats antiinflamatoris i lliures d’infeccions per més temps.

 

Tipus de Cirurgies periodontals

Respecte als tipus de cirurgia periodontal disponibles, aquests consisteixen bàsicament en cirurgies respectives o d’accés, cirurgies regeneratives i cirurgies mucogingivals. Els objectius i finalitats canvien segons el tipus de cirurgia.

Cirurgia respectiva o d’accés

Les cirurgies periodontals respectiva o d’accés són intervencions per accedir de forma més precisa a tota la superfície radicular i a l’os de suport de la dent, i eliminar o reduir en la mesura del possible les bosses de teixit tou. Aquestes bosses poden situar enterament per sobre de l’os alveolar o poden tenir també un component infraóseo que, en general, no hauria de ser molt profund.

Cirurgia regenerativa

La cirurgia periodontal regenerativa consisteix a promoure l’augment de el nivell d’os i d’inserció clínica d’una dent, amb un compromís periodontal important, mitjançant l’ús d’empelts i biomaterials. Tots ells, sols o en combinació, i segons el tipus de defecte ossi, permeten millorar els nivells d’inserció periodontal i el pronòstic i la supervivència a llarg termini de les dents tractats.

Cirurgia mucogingival

La cirurgia mucogingival, és la cirurgia que té com a finalitat prevenir o corregir aquells defectes gingivals de la mucosa alveolar o de l’os, de tipus anatòmic, de el desenvolupament, traumàtics o produïts per malaltia

Una vegada que hi ha una elevació de geniva queratinitzada suficient i un òptim gruix, tenim la possibilitat de decantar-nos per el penjoll de desenvolupament coronal. D’altra banda, si hi ha falta de geniva queratinizada, ens inclinarem per la utilització de el teixit connectiu interposat entre el llit vascular i el penjoll per obtenir la màxima vascularització.

 

En Pedrol Marial trobaràs metges periodoncistes que tenen cura tot el procés d’intervenció dels nostres pacients, des del principi fins al final. Si vols saber més sobre tots els nostres tractaments pots trobar més informació trucant a l’+973 24 99 24 o visitant la nostra web. 

 

Scroll to Top