loader image

Empelt de genives

Empelt de genives

Què és un empelt de genives?

Un empelt de genives consisteix en una intervenció quirúrgica en la qual s’extreu teixit del paladar del propi pacient o sintètic i se li col·loca en el lloc en què les arrels de les dents han quedat descoberts a causa de la reculada de la geniva. El dentista haurà d’utilitzar anestèsia local per a tractar la zona a intervenir, sobre aquesta col·locarà una coberta protectora després d’haver realitzat l’empelt, la qual es retirarà en el transcurs de les següents dues setmanes.
Aquest tipus d’intervenció es duu a terme en pacients que sofreixen d’una recessió gingival notable. Les genives per si soles no tornen a créixer en la majoria de casos, per això és important recobrir la zona de la dent amb un empelt de geniva ja que en cas contrari es podria arribar a perdre la peça dental amb el transcurs del temps.
Després de l’operació el pacient pot notar molèsties en la geniva o en la zona on es va extreure el teixit, normalment el dolor desapareix al cap d’una o dues setmanes.

Per què es retreuen las genives?

Les genives són la base que subjecta totes les peces dentals, i ja no solament això, també les protegeixen enfront d’agents externs. La seva retracció pot ser conseqüència de múltiples factors, entre ells es podrien destacar:

La presència activa de la malaltia periodontal.
Haver dut a terme tècniques incorrectes quant al raspallat de les dents o haver utilitzat un raspall massa dur.
Aparició a posteriori d’un tractament d’ortodòncia, ja que si no es controla correctament poden aparèixer recessions.
Patir de bruxisme, és un procés en el qual les dents perden el seu esmalt a causa de la pressió que s’exerceix de la mandíbula.
La susceptibilitat de cada pacient és un factor que també el determinarà, depenent del teixit de la seva geniva serà més propens a sofrir recessions o problemes.

Tipus d’empelts de genives

Depenent de l’estat del pacient, serà el dentista qui determini el tipus de tractament que es durà a terme. No obstant això, dins dels diferents empelts de geniva que es puguin realitzar els més comuns són:

Empelt connectiu

L’empelt de geniva connectiu consisteix a tallar un tros de paladar el qual se separa el teixit connectiu perquè aquest es pegui a la geniva que envolta la dent exposada. A continuació el teixit extret del paladar es torna a col·locar en el seu lloc inicial.

Empelt gingival lliure

Consisteix a aplicar una cirurgia periodontal plàstica amb l’objectiu de retornar la salut a la geniva i fer que es detingui la seva recessió. Aquest tipus d’empelts s’apliquen quan les genives del pacient són massa fines i requereixen de teixit addicional.

Empelt gingival pediculat

En aquesta mena d’intervenció s’agafa teixit de la geniva que envolta la dent que sofreix la recessió. El teixit anomenat pediculat es talla parcialment i posteriorment es cus. És una tècnica que només s’utilitza en aquells pacients amb bastant material al voltant de la dent.

Precaucions a tenir en compte

Les causes per les quals un empelt de geniva poden ser vàries, no obstant això, la més comuna sol ser la necrosi del teixit per falta de vascularització, per això és molt important evitar fumar després de realitzar l’empelt i es recomana als pacients que abans de sotmetre’s a la cirurgia hagin deixat de consumir tabac.
La segona causa més freqüent per la qual un empelt de geniva falli és per sofrir un traumatisme durant la cicatrització, per això hem d’evitar qualsevol activitat que impliqui un cop o accident que impacti de ple en la zona afectada.

Finalment per a garantir que l’empelt s’adhereixi correctament, hem de tenir la precaució de raspallar-nos correctament la zona, ja que en cas contrari podríem perdre estabilitat en la zona tractada i la cicatrització versi afectada. Sempre és recomanable utilitzar raspalls quirúrgics per a aquesta zona.

Cures per després d’un empelt de genives

Els empelts de geniva no solen ser dolorosos, ja que es tracta d’una cirurgia que només compromet teixit tou pel que no genera un gran dolor. Així i tot el protocol després de la cirurgia inclou un tractament amb corticoides i analgèsics.
L’empelt ha de mantenir-se el més net possible, per això es recomana fer ús de raspalls quirúrgics per a la seva neteja així com no esbandir-se fins transcorregudes les primeres 48h des de la intervenció.

Una vegada s’hagi cicatritzat correctament l’empelt, el pacient pot reprendre la seva higiene habitual i fer ús de col·lutoris per a esbandir-se.

Scroll to Top