loader image

Sensibilitat dental, causes i solucions

Sensibilitat dental, causes i solucions

Què és la sensibilitat dental?

La sensibilitat dental afecta a més d’un 20% de la població espanyola i, a la llarga, pot derivar a repercussions més greus si no s’actua a temps.
Aquesta sensibilitat es podria definir com un dolor dental agut causat per l’exposició de la dentina i apareix quan la nostra boca entra en contacte amb algun estímul extern com la calor o el fred.

La dentina està protegida per l’esmalt i l’arrel de la dent, en el cas que algun d’aquests dos elements no tingués la resistència o duresa adequada es podrien exposar els tubs dentaris produint així aquest dolor o molèstia. En el cas que existís recessió gingival aquesta sensibilitat dental podria agreujar-se encara més, ja que la dent queda completament exposat als agents externs afeblint l’arrel i amb això, la seva força.

Causes de la sensibilitat dental

Les causes que produeixen la sensibilitat dental poden ser vàries, a continuació resumim algunes de les més comunes:

Tenir una higiene dental deficient

El cúmul de carrall és una de les principals conseqüències d’una higiene deficient, es recomana raspallar-se les dents tres vegades al dia i d’una forma correcta. Si la nostra manera de raspallar-nos les dents no és correcta i exercim massa força o no incidim bé en determinades zones pot produir-se una recessió de les genives o una destrucció de l’esmalt de la dent.

Dietes i begudes àcides

Alguns aliments té un pH sota el que contribueix a l’erosió de l’esmalt, exemple d’això serien els cítrics, aliments amb un alt índex de sucre, el te, el vi o els refrescos.

Tractaments odontològics

Alguns tractaments odontològics poden produir a la llarga patir sensibilitat dental. La cirurgia periodontal i, en menor mesura, el raspat radicular, poden provocar una lleugera eliminació del ciment i un desplaçament del marge gingival. Així doncs, els tractaments d’emblanquiment dental inclouen substàncies que poden produir també el fet de patir una sensibilitat dental passatgera.

Bruxisme

Aquells pacients que sofreixin bruxisme, sofreixen desgastos i fractures en les peces dentals. La tensió que es produeix quan es grinyolen les dents pot provocar la seva flexió en l’àmbit cervical i la pèrdua dels cristalls que ho conformen permetent el contacte de la dentina amb agents externs i, amb això, la sensibilitat dental.

Com reconèixer la sensibilitat dental?

Els principals símptomes que presenten els pacients que sofreixen sensibilitat es caracteritzen per sentir un dolor notable davant un estímul sensitiu lleu, sentir un dolor limitat al mateix temps que dura l’estímul i localitzar perfectament la dent afectada i la zona d’on prové.

També és important que el pacient conegui l’estructura de les dents per a saber identificar la procedència del dolor. D’una banda, trobem la capa exterior anomenada esmalt i és la més dura de la dent, a continuació trobem el nucli de la dent formada per la dentina, que és blanca i conté milions de petits forats i, finalment, trobem la part més profunda que es coneix com a polpa, en ella es troben els nervis de la dent.

El breu i aguda “burxada” per sensibilitat es produeix quan la dentina blanca dins de la dent queda exposada a agents externs, descobrint així els petits forats que hi ha dins d’ella. Quan menges o beus una cosa freda, calent, dolç o àcid aquest estímul pot viatjar pels petits forats i estimula el nervi, produint una breu punxada.

Busca una solució la sensibilitat dental

Per a tractar la sensibilitat dental és fonamental tenir una correcta higiene bucal i fer ús de productes específics. En aquests casos, es recomana utilitzar raspalls dentals específics per a la sensibilitat dental, amb filaments extra suau per a una neteja delicada utilitzant una adequada tècnica en el raspallat.

En el cas d’aquelles persones que pateixin de problemes en les genives es recomana raspallar des de dalt de la dent feia a baix com si s’escombrés en comptes d’una tècnica circular que podria afavorir a la recessió de la geniva.

També és aconsellable usar gel dentifrici no abrasiu i col·lutoris amb principis actius per a la sensibilitat dental.
En aquells casos en què aquestes mesures no aconsegueixin frenar la sensibilitat dental, es pot realitzar també tractaments en la clínica dental com l’aplicació de gels que redueixin la sensibilitat o resines adhesives per a segellar els túbuls o empelts de geniva per a cobrir les recessions.

En Pedrol Marial, comptem amb els millors professionals que t’ajudaran a posar solució a la sensibilitat dental oferint tractaments i solucions a mesura per a cada pacient. Si vols més informació pots visitar la nostra web fent clic aquí.

Desplaça cap amunt