loader image

Què és l'ortdòncia? Objectius tipus i preu.

Què és la ortodòncia?

L’ortodòncia es defineix com el camp de la odontologia especialitzat en corregir la posició de les dents i la mandíbula. Mitjançant l’ús de dispositius específics, l’odontòleg pot solucionar problemes de maloclusió, dents apinyades, espais interdentals o problemes de mossegada.

L’ortodòncia juga un paper fonamental en la salut dental, ja que una correcta alineació de les dents no tan sols millora l’estètica del somriure, sinó que també afavoreix la funció masticatòria i la higiene dental.

Pedrol Mairal 2
Pedrol Mairal 3

Quins són els objectius d’aquest tipus de tractament?

Els principals objectius de l’ortodòncia són els següents:

 • Alineació dental: busca corregir la posició de les dents, de manera que estiguin rectes i alineats, millorant l’aspecte estètic del somriure.
 • Millora de la oclusió: es refereix a aconseguir una correcta mossegada, on les dents superiors i inferiors encaixin adequadament al tancar la boca. Això contribueix a una millor funció masticatòria i evita desgastos i problemes a les articulacions temporamandibulars.
 • Estabilitat a la mossegada: es busca obtenir una mossegada estable i equilibrada, evitant problemes de desgast excessiu de les dents, fractures o molèsties a la mandíbula.
 • Millora estètica dental i facial: no tan sols té beneficis funcionals, sinó que també millora l’estètica dental i facial del pacient, proporcionant un somriure més harmoniós i atractiu com amb l’ortodòncia invisible.

A més, pot millorar múltiples situacions tals com: bruxisme, mossegada creuada, somriure gingival, problemes esquelètics o la mossegada oberta, entre altres.

Tipus d’ortodòncia

Existeixen diferents tipus que poden adaptar-se a les necessitats i preferències de cada pacient.

Alguns dels més comuns són:

 • Ortodòncia tradicional amb bràquets metàl·lics

Els bràquets metàl·lics són els més utilitzats en l’ortodòncia convencional degut a la seva eficàcia i durabilitat. Consisteixen en petites peces de metall, generalment d’acer inoxidable, que són adherides amb cura a la superfície de les dents mitjançant un adhesiu dental especialitzat. Aquests bràquets es mantenen al seu lloc gràcies a bandes metàl·liques que es col·loquen al voltant dels molars.

Un cop que els bràquets estan fixes a les dents, es connecten entre si mitjançant un arc de metall que s’insereix a les ranures de cada bràquet. Aquest arc és ajustable i pot ser modificat periòdicament per l’ortodoncista per a aplicar una pressió gradual i controlada sobre les dents. A mesura que l’arc es va ajustant, exerceix forces lleugeres però constants sobre els bràquets, el que permet que les dents es moguin cap a la seva correcta posició al llarg del temps.

Pedrol Mairal 4
Pedrol Mairal 5
 • Ortodòncia estètica amb bràquet ceràmics o de safir

Per a aquells que busquen una opció més estètica, existeixen els bràquets ceràmics o de safir. Aquests bràquets són transparents o del color de la dent, el que els fa menys visibles que els bràquets metàl·lics. Són igualment eficaços en la correcció de problemes ortodòntics, però ofereixen una aparença més discreta.

Els bràquets ceràmics es composen de porcellana o ceràmics d’alta qualitat, mentre que els bràquets de safir estan fets de vidre de safir translúcid. Ambdós materials tenen una aparença similar a la de l’esmalt dental, el que els fa molt menys notoris en comparació amb els bràquets metàl·lics tradicionals.

 • Ortodòncia invisible amb alineadors transparents

L’ortodòncia invisible, també coneguda com a ortodòncia transparent o Invisalign, utilitza alineadors transparents fets a mida que es col·loquen de forma discreta sobre les dents. Aquests alineadors són pràcticament invisible, el que els converteix en una opció molt popular per a aquells que desitgin corregir problemes d’alineació dental sense l’aparença metàl·lica dels bràquets tradicionals.

 

A més, aquests alineadors es poden treure fàcilment per a menjar i rentar-se les dents, el que brinda comoditat i facilita el manteniment d’una bona higiene oral durant tot el tractament d’ortodòncia invisible.

Fases del tractament

El tractament consta de 5 etapes que van des del diagnòstic inicial fins a la finalització del tractament. Aquestes etapes són les següents:

 • Avaluació ortodòncia: mitjançant la realització de radiografies, fotografies i un anàlisis cefalomètric, s’estudia detalladament la situació del pacient i s’elabora un pla de tractament personalitzat. Es selecciona l’opció d’ortodòncia més adequada per a les necessitats específiques del pacient, que pot ser ortodòncia invisible, amb bràquets, etc…
 • Col·locació dels aparells d’ortodòncia: un cop planificat el tractament, es procedeix a la col·locació dels aparells ortodòntics a les dents. Durant aquesta fase, es brinden instruccions al pacient sobre les cures i hàbits diaris necessaris per a mantenir una bona higiene dental i garantir el correcte funcionament dels aparells.
 • Revisions periòdiques: es realitzen cites de seguiment regularment per a avaluar el progrés del tractament i realitzar ajustos en els elements d’ortodòncia quan sigui necessari. La freqüència d’aquestes revisions dependrà de la duració i complexitat del tractament, que pot variar entre 6 mesos i 3 anys.
 • Finalització del tractament d’ortodòncia: un cop s’han aconseguit els objectius establerts, es procedeix a retirar els elements d’ortodòncia. Durant aquesta fase, es realitza una neteja minuciosa per a eliminar qualsevol residu i assegurar la salut bucal òptima del pacient.
 • Ús de retenidors: després de la retirada de l’ortodòncia, és necessari proporcionar estabilitat a les dents i permetre que els lligaments s’adaptin al nou posicionament dental. Per això, es col·loquen retenidors. Ens els primers tres mesos, es recomana utilitzar-los de forma continua per a assegurar una fixació adequada. Posteriorment, es pot passar a un ús parcial, utilitzant els retenidor durant certs períodes del dia o durant la nit, segons les indicacions del nostre odontòleg ja que això ens ajudarà a mantenir els resultats obtinguts.

Com ha de ser la higiene dental després de la ortodòncia?

És fonamental mantenir una bona higiene dental per a assegurar la salut bucal i mantenir els resultats obtinguts. Aquí tens algunes pautes per a una adequada higiene dental després del tractament:

 • Raspallat regular: continua raspallant les teves dents almenys dues vegades al dia, preferiblement després de cada menjada. Utilitza un raspall de cerres suaus i realitza moviments suaus i circulars per a netejar totes les superfícies de les dents, incloent els bràquets i filferros.
 • Raspall interdental o fil dental: utilitza un raspall interdental o fil dental per a netejar entre les dents i al voltant dels bràquets. Això ajudarà a eliminar les restes d’aliments i la placa bacteriana en àrees de difícil accés. Presta especial atenció als espais entre els bràquets i les genives.
 • Elixir bucal: pots complementar la teva rutina d’higiene amb un elixir bucal antimicrobià recomanat pel teu odontòleg o ortodoncista. Això ajudarà a reduir la quantitat de bactèries a la boca i mantenir un alè fresc.
 • Alimentació adequada: evita aliments enganxosos, durs o massa fibrosos que puguin fer malbé els bràquets o dificultar la neteja dental. Limita el consum d’aliments ensucrats o àcids, ja que poden augmentar el risc de càries dental.
 • Visites regulars al dentista: és important seguir assistint a les revisions regulars amb el teu odontòleg fins i tot després de l’ortodòncia. El dentista avaluarà la salut bucal, realitzarà neteges professionals i realitzarà qualsevol ajust necessari als retenidors o altres dispositius de retenció utilitzats.

 

Recorda que mantenir una bona higiene dental és essencial per a prevenir problemes com la càries dental, la malaltia de les genives i el mal alè. Segueix les recomanacions del teu odontòleg per a mantenir un somriure saludable i radiant després del tractament d’ortodòncia.

Preus de l’ortodòncia

El cost pot variar depenent de diversos factors, com la complexitat del cas, la duració del tractament i el tipus d’ortodòncia escollida. És important tenir en compte que cada cas és únic i el cost exacte es determinarà després d’una avaluació realitzada per l’ortodoncista. Existeixen rangs de preus pels diferents tipus d’ortodòncia.

Els bràquets metàl·lics solen ser més econòmics, mentre que els bràquets estètics i l’ortodòncia invisible poden tenir un preu lleugerament més alt degut als materials utilitzats. A més, molts dentistes ofereixen opcions de finançament per a fer el tractament més accessible.

Conclusió

En resum, l’ortodòncia és un camp de l’odontologia que s’enfoca en corregir la posició de les dents i la mandíbula per a millorar tant l’estètica com la funció dental. Existeixen diferents tipus d’ortodòncia, com els bràquets metàl·lics, els bràquets estètics i l’ortodòncia invisible amb alineadors transparents. Cada tipus d’ortodòncia té els seus avantatges i s’adapta a les necessitats i preferències de cada pacient.

Desplaça cap amunt