loader image

Per què anar al dentista durant l’embaràs?

Per què anar al dentista durant l’embaràs?

Per què anar al dentista durant l’embaràs?

Durant l’etapa d’embaràs el cos de la dona experimenta molts canvis físics i psicològics. I per això, és molt important valorar la salut bucodental i prevenir algunes de les malalties més comunes entre embarassades, com són la gingivitis i el sagnat de genives, l’epúlide, les càries, la periodontitis i el mal alè. Per això, és imprescindible anar al dentista durant l’embaràs.

A més, les embarassades també poden sofrir, a causa de les nàusees i els vòmits, una salivació excessiva durant el primer trimestre i erosions en les dents.

Per això, et recomanem que acudeixis a una revisió odontològica una vegada per trimestre. Així, podràs controlar a la perfecció qualsevol possible afecció dental.

Gingivitis durant l’embaràs

A causa de l’augment dels estrògens, la progesterona i el reg sanguini incrementen les possibilitats de patir gingivitis de l’embaràs. De fet, el 35% de les embarassades sofreixen aquesta malaltia. I és que és sens dubte el problema bucodental més freqüent en l’embaràs.

La gingivitis apareix per l’acumulació de placa bacteriana entre les dents i causa inflamació i sagnat de les genives. Amb el temps l’acumulació d’aquesta placa es converteix en carrall solidificat. La gingivitis és una malaltia reversible però que pot arribar a ser crònica si no es controla i es converteix en periodontitis, la qual cosa podria provocar la pèrdua de dents, os maxil·lar i danys en els teixits tous que envolten les peces dentals.

Aconsellem que les dones embarasses siguin rigoroses amb la higiene dental i que demanin cita per a una neteja professional en una clínica dental, ja que els problemes de salut de les genives podrien afectar el fetus, perquè es relacionen també amb:

 • Preeclàmpsia.
 • Avortament espontani.
 • Part prematur.
 • Baix pes del bebè en néixer.
gingivitis en l'embaràs

Periodontitis i la importància d'anar al dentista durant l'embaràs

Com t’hem comentat, si la gingivitis no es controla ni es tracta, pot acabar desembocant en periodontitis (també coneguda com a malaltia periodontal).

I durant l’embaràs els bacteris que s’acumulen en la boca entren al flux sanguini, repartint-se per tot el cos i podent provocar un part prematur.

Per això, quan acudeixis al dentista durant l’embaràs, et farà una revisió i si detecten que pots tenir risc de sofrir periodontitis et derivaran a un periodoncista per a impedir que aquests bacteris passin al flux sanguini i puguin originar problemes tant a la mare com al fetus.

 

Càries dental en embarassades

càries dental en embarassades

Durant la gestació, les dones embarassades solen tenir una saliva més àcida a causa de l’alimentació rica en carbohidrats i sucres i els vòmits típics del primer trimestre, els quals repercuteixen en el pH de la saliva i la desmineralització de les dents. L’acidesa de la saliva augmenta el risc de l’aparició de càries.

La millor manera d’evitar les càries durant l’embaràs és realitzant una bona higiene oral: raspallar-se les dents després de cada menjar, passar-se el fil dental totes les nits i usar pastes dentifrícies amb fluor. Encara que també és important l’alimentació per a evitar l’aparició de càries: evita o controla la ingesta de sucre.

Si desitges evitar la càries cal visitar al dentista durant l’embaràs.

Erosió dental en l’embaràs

L’erosió dental provoca la pèrdua progressiva i irreversible d’esmalt i dentina, cosa que pot causar sensibilitat, dolor i deterioració estètica. El reflux gàstric i els vòmits, així com els aliments amb sucre són els causants de l’erosió dental en embarassades.

Epúlide de l’embaràs

També conegut com a granuloma piògena, l’epúlide de l’embaràs és un tumor no cancerós en el lligament periodontal que uneix la dent amb la geniva i que es distingeix per una superfície llisa de color vermellós amb una consistència tova.

Les causes d’aquest tumor benigne en les genives durant l’embaràs són:

 • Desequilibro hormonal per l’augment d’estrògens i progesterona.
 • Mala higiene bucal.
 • Lesions o traumatismes externs en les genives.
 • Fumar.
 • Infeccions bucals.
 • Malformació dels vasos sanguinis.
 • La ingesta d’alguns fàrmacs.

Alguns símptomes per a detectar si sofreixes epúlides de l’embaràs són la inflamació i sagnat de genives, l’augment ràpid d’una massa vermellosa en les genives, l’aparició de nafres.

Per sort, és un tumor bucal amb tractament. En la majoria dels casos desapareix de manera espontània després del part mantenint una bona higiene oral. Encara que en uns altres, és necessari una senzilla extirpació quirúrgica amb anestèsia local en una cirurgia periodontal.

Acudir al dentista durant l’embaràs és totalment segur i t’ajudarà a prevenir qualsevol tipus de malalties bucodentals i a cuidar el fetus de la millor manera possible per a evitar riscos innecessaris. Si desitges començar aquests controls amb un dentista pots telefonar-nos al 973 24 99 24 i demanar la teva cita.

Desplaça cap amunt